1. Home
  2. Spam en SPF – Hoe werkt dit?

Spam en SPF – Hoe werkt dit?

Deze instructie is onderdeel van de instructie:
E-mailberichten versturen vanuit Scipio Online.

Introductie

Fraude met e-mail komt veel voor. Hierbij wordt veelal de identiteit van de afzender (verzender) van een e-mailbericht gewijzigd.

Om dit tegen te gaan zal de e-mailserver van de ontvangende partij controleren of de server die het e-mailbericht verzonden heeft, wel namens de afzender mag e-mailen. Dit gaat via een zogenaamd SPF record (Sender Policy Framework)

Wanneer de door u verzonden e-mailberichten in de ‘spam’ terecht komen, is zeer waarschijnlijk het SPF record binnen uw eigen domein nog niet ingesteld.

Het instellen van het SPF record moet dan nog gebeuren, zodat de ontvangende partij weet dat het een correct e-mailbericht is en geen spam betreft.

Achtergrondinformatie

Vanuit Scipio Online bieden we de mogelijkheid om e-mailberichten te versturen. Dat gaat via ons systeem, via onze mailservers.

Vanzelfsprekend dient in Scipio Online het e-mailadres ingevuld te worden wat u wilt gebruiken om de e-mailberichten mee te verzenden.

Maar de toestemming om e-mail te mogen versturen namens uw domein, gebeurt vanuit uw eigen domein.

Het is logisch dat het geven van deze toestemming ligt bij de eigenaar van het domein – de partij die de e-mail voor u verstuurt.

Als wij dit vanuit Hagru zouden kunnen regelen, kan iedereen die e-mail wil versturen dat zelfstandig instellen. En dat betekent dat, letterlijk, iedereen spam, phishing en virussen zou kunnen versturen namens uw domein.

Daarom moet deze toestemming, via het SPF-record, daadwerkelijk worden ingesteld door de beheerder van uw domein.

Wat is ons domein
Uw domein is het adres vanaf waar u een e-mail gaat versturen. bijvoorbeeld: uwgemeentenaam.nl

Technische informatie
SPF is een protocol waarmee vastgesteld wordt of de verzender van een mailserver wel gemachtigd is om een bericht te verzenden. Binnen het SPF protocol wordt aan het DNS record extra informatie toegevoegd, zodat het duidelijk is welke mailservers namens uw domein e-mail mogen verzenden. Staat een mailserver niet in deze opsomming en verzendt deze toch e-mail met het betreffende domein als afzender? Dan kan het e-mailbericht als SPAM worden gekenmerkt.

SPF-record instellen

Voor het instellen van het SPF-record kunt u contact opnemen met de beheerder van het domein waar vanuit u de e-mailberichten wilt verzenden.

U kunt het volgende SPF record gebruiken:
spf.scipio-online.nl

Goed om te weten
De status van het SPF record kan ieder moment worden opgevraagd. Hiervoor zijn ook eenvoudige online diensten beschikbaar zoals mxtoolbox.com. Via deze link ziet u de actuele status:
https://mxtoolbox.com/SuperTool.aspx?action=spf%3auwdomein.nl&run=toolpage

Vervang ‘uwdomein.nl’ door uw eigen domein.
Het belangrijkste dat hier terug moet komen is een vermelding van een “include” van “spf.scipio-online.nl”.

Goed om te weten
Het is mogelijk om deze stap volledig over te slaan, maar dit zal tot gevolg hebben dat de meeste e-mailberichten op voorhand al worden geclassificeerd als spam, waardoor ze een groot deel van de leden niet zullen bereiken.

Goed om te weten
Bovenstaande informatie is ook relevant voor andere e-maildiensten; ook daar wordt benadrukt dat het SPF record goed moet worden ingesteld.

Goed om te weten
Met het toevoegen van een SPF-record is de kans dat e-mailberichten in de spam terechtkomen een stuk kleiner geworden. Het kan echter nog steeds voorkomen dat e-mailberichten als spam gekenmerkt worden, bijvoorbeeld op basis van de inhoud van het e-mailbericht.

Omdat het kenmerken van een bericht als spam gebeurt door de e-mailprovider van de ontvangende partij, hebben wij hier geen invloed op. We adviseren u om voor het verzenden van de e-mail een test e-mail te sturen en de leden te informeren om regelmatig ook de spam te controleren.