Storneringen verwerken

Applicatie: Scipio Online

Introductie

Wanneer u met uw leden heeft afgesproken dat geregistreerde toezeggingen mogen worden geïncasseerd, dan kan het voorkomen dat een incasso door een lid, of door de bank wordt gestorneerd.

In deze instructie leest u hoe u stornering kunt verwerken in de bijdragenadministratie in Scipio Online.

Stornering verwerken

Als u vanuit Scipio Online een incassobestand heeft aangemaakt en aangeboden heeft aan uw bank, zullen de bedragen bij uw leden door de bank worden geïncasseerd.

Zijn de bedragen geïncasseerd, dan zal op het eerstvolgende dagafschrift de incassobatch als één regel met het volledige incassobedrag terug te vinden zijn. Omdat de ontvangsten bij het aanmaken van de incassobatch al geregistreerd zijn bij uw leden in Scipio Online, kunt u dit totale incassobedrag in uw boekhoudpakket boeken op de juiste opbrengstrekening.

Als een incasso door het lid, of door de bank wordt gestorneerd, dan komen we in een situatie waarbij de ontvangst in Scipio Online is geregistreerd, maar waarbij het bedrag uiteindelijk niet door u ontvangen is. Een stornering wilt u dus als tegenboeking kunnen registreren op de termijn waarop de ontvangst geboekt is, zodat deze termijn weer open komt te staan.

Omdat een stornering op uw dagafschrift altijd als een aparte regel getoond wordt, kan deze regel op de reguliere wijze, als negatieve ontvangst, worden geregistreerd bij het lid waar de stornering heeft plaatsgevonden. Dit kan handmatig via de bijdragekaart, maar ook via het verwerken van een elektronisch dagafschrift.

Houd er bij het verwerken van de stornering rekening mee dat de negatieve ontvangst wordt verwerkt op de termijn waarvan de incasso gestorneerd is. Deze termijn komt hiermee weer open te staan en kan eventueel opnieuw geïncasseerd worden.

Voorbeeld
In termijn 1 is een bedrag van € 80,00 geïncasseerd. Dit bedrag is gestorneerd en komt in maart terug op uw dagafschrift. U verwerkt de negatieve ontvangst in Scipio Online bij het lid en het fonds waar deze betrekking op heeft. Omdat de stornering gaat over de incasso van januari, boekt u deze in termijn 1, zodat deze weer open komt te staan.

Meer informatie over het registreren van ontvangsten kunt u vinden in de instructies Ontvangsten registreren.

Gerelateerde artikelen