Beginbalans inboeken CashflowPro (KBC00083)

Applicatie: CashflowPro

Introductie

Bij het aanmaken van een nieuwe administratie in CashflowPro zullen uw grootboekrekeningen nog geen saldi bevatten. De beginsaldi kunt u met behulp van een beginbalans op uw grootboekrekeningen inboeken.

In deze instructie leest u hoe u de beginbalans kunt inboeken.

Beginbalans aanmaken

Een beginbalans in CashflowPro boekt u in door een journaalpost te maken.

Om te starten met het aanleggen van een journaalpost kiest u in het menu voor: Journaliseren – Journaalpost aanleggen

Het scherm voor het aanleggen van een journaalpost wordt geopend.

Startgegevens invoeren

Voordat u de beginbalans kunt inboeken, dienen eerst de startgegevens voor het aan te maken boekstuknummer worden ingegeven.

Dagboek selecteren
Start met het selecteren van het juiste dagboek. Voor het aanmaken van de beginbalans kiest u hier voor het dagboek Memoriaal.

Dagboeken
Bevat uw administratie nog geen dagboek Memoriaal, dan kunt u deze aanmaken via het scherm Administratie – Dagboeken.

Boekingsgegevens invoeren
Na het selecteren van het dagboek, klikt u op de tab-toets op uw toetsenbord om naar het volgende veld te gaan. Het boekstuknummer, de boekdatum, de periode worden nu stap voor stap automatisch gevuld.

Omdat een beginbalans een speciale soort boeking is, vult u de volgende gegevens in om aan te geven dat de journaalpost een beginbalans betreft.

  • Wijzig de boekdatum naar 1 januari
  • Wijzig de periode naar periode 0
  • Bij het eindsaldo geeft u geen saldo in

Het systeem herkend dat er een beginbalans wordt geboekt en zal aangeven dat periode 0 wordt gebruikt voor de beginbalans.

Na het ingeven van het eindsaldo, drukt u op de tab-toets op uw toetsenbord om door te gaan naar het invoeren van de boekingsregels.

Beginbalans inboeken

Na het invoeren van de startgegevens van de journaalpost wordt automatisch de eerste boekingsregel aangemaakt. U kunt nu een grootboekrekening selecteren en het beginsaldo debet of credit ingeven.

Heeft u een regel afgerond, klik dan op de knop Verwerken om de regel toe te voegen aan de journaalpost. Herhaal dit voor alle grootboekrekeningen waarvoor u een beginsaldo wilt boeken.

Zodra alle beginsaldi zijn ingeboekt en de journaalpost in evenwicht is, zal de knop Opslaan beschikbaar worden. Klik op Opslaan om de journaalpost in uw administratie te verwerken.

Heeft u de beginbalans nog niet volledig ingeboekt, of wilt u de beginbalans op een later tijdstip corrigeren, dan kunt u het boekstuknummer waar de beginbalans op geboekt is op de gebruikelijke wijze corrigeren.

Meer informatie over het corrigeren van een journaalpost kunt u vinden via onze instructie Journaalpost corrigeren.

Gerelateerde artikelen