Werken met groepen

Applicatie: Scipio Online

Introductie

Met behulp van de groepen kunt u leden met dezelfde eigenschappen eenvoudig samenbrengen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een groep van leden die hebben aangegeven zich te willen inzetten voor een bepaald doel, of een groep van leden die u voor een bepaald doel wilt aanschrijven.

In deze instructie leest u hoe u groepen kunt aanmaken en hoe u deze groepen vervolgens kunt gebruiken vanuit het selectiescherm.

Voorwaarden

Om groepen te kunnen beheren, is het noodzakelijk dat u hier de juiste rechten voor heeft. De beheerder kan deze rechten instellen door in het toegangsbeheer voor de betreffende gebruiker(s) onder ‘Specifieke rol gebruiker’ het vakje ‘Groepen beheerder’ aan te vinken.

Groepen aanmaken

Een nieuwe groep kunt u aanmaken via het scherm:
Beheer – Instellingen – Mijn gemeente – Groepen

Om een nieuwe groep toe te voegen klikt u op de knop Toevoegen. In het onderstaande scherm kunt u de detailgegevens van uw nieuwe groep ingeven.

Is de knop Toevoegen niet beschikbaar, dan heeft u niet de juiste rechten. Neem contact op met uw beheerder om de juiste rechten in het toegangsbeheer in te stellen.

Geef de nieuwe groep een naam en geeft eventueel de overige gegevens in.

Klik op Opslaan om de groep aan te maken.

Wilt u groepen afschermen voor bepaalde gebruikers, dan kunt u een toegankelijk domein ingeven. U kunt hiermee bijvoorbeeld op teamniveau bepalen voor wie de groep beschikbaar is.

Meer informatie over Teams kunt u vinden in onze instructie Teams aanmaken.

Leden toevoegen aan een groep

Heeft u de groep of groepen gedefinieerd, dan kunt u leden aan de groep(en) toevoegen. Dit kan op 3 verschillende manieren:

Vanuit een groep
Via het scherm Beheer – Instellingen – Mijn gemeente – Groepen kunt u de groep openen waar u personen aan toe wilt voegen. Klik vervolgens op de knop Toevoegen om leden op te zoeken en toe te voegen aan de gekozen groep.

Vanuit een persoonskaart
Zoek het lid op welke u wilt toevoegen aan een groep en open de persoonskaart. Selecteer het tabblad Kringen/groepen en klik op de knop Toewijzen om een groep te selecteren. Vergeet niet op Opslaan te klikken.

Vanuit een selectieresultaat
Wilt u een grote groep personen in een keer toevoegen aan een groep, dan kunt u hiervoor ook het selectiescherm gebruiken.

Maak met behulp van het selectiescherm een selectie van de personen die u wilt toevoegen aan een groep.

Meer informatie over het maken van een selectie kunt u vinden in onze instructie Selecties maken.

Vanuit het resultaat van de selectie klikt u op de knop Collectief muteren.
Het onderstaande scherm wordt geopend.

Selecteer het veld Groepen en selecteer vervolgens aan welke groep u het resultaat van uw selectie wilt toevoegen.

Klik op Doorgaan om het volledige resultaat toe te voegen aan de gekozen groep.

U kunt op dezelfde manier leden collectief verwijderen uit een groep.

Het collectief muteren is een krachtige tool die bij verkeerd gebruik schade kan toebrengen aan uw administratie. Controleer voor u op Doorgaan klikt of u het juiste veld en de juiste waarde heeft gekozen.

Als de groepen zijn gedefinieerd en de leden zijn toegewezen aan een groep, dan kunt u de aan de groep gekoppelde leden ook vanuit het selectiescherm eenvoudig selecteren. Maakt u hiervoor gebruik van het selectiecriterium Groepen.

Meer informatie over het maken van een selectie kunt u vinden in onze instructie Selecties maken.

Gerelateerde artikelen