Etiketten configureren

Applicatie: Scipio Online

Introductie

Vanuit Scipio Online kunt u eenvoudig etiketten aanmaken en afdrukken, op basis van vooraf gedefinieerde etiketsoorten en etiketsjablonen.

In deze instructie leest u hoe u etiketsoorten en etiketsjablonen aanmaakt, om vervolgens de etiketten af te kunnen drukken.

Etiketsoorten
Een etiketsoort zegt iets over het etiketpapier wat u gebruikt om de etiketten op af te drukken. Bij het etiketsoort kan het formaat van het etiketpapier worden ingesteld en het aantal etiketten per vel worden ingegeven. Een etiketsoort kan vervolgens gebruikt worden als basis voor een etiketsjabloon
Etiketsjablonen
Een etiketsjabloon geeft aan welke gegevens er worden afgedrukt op het etiket en welke opmaak er wordt gehanteerd.

De instellingen van de etiketsoorten en etiketsjablonen kunt u vinden via het scherm: Beheer – Instellingen – Mijn gemeente – Etiketsoorten en sjablonen.

Etiketsoorten

Om een etiketsoort aan te maken of te wijzigen, kiest u bij de etiketinstellingen voor de optie Etiketsoorten.

Het onderstaande scherm met de aanwezige etiketsoorten wordt geopend:

Er kan een bestaand etiketsoort gewijzigd worden door deze te selecteren (dubbelklikken), of een nieuwe etiketsoort aangemaakt worden door te kiezen voor Toevoegen.

Er wordt een nieuw venster geopend waar u de instellingen voor de etiketsoort kunt ingeven.

Begin met het ingeven van een naam welke u voor de etiketsoort wilt gebruiken.
U kunt als naam bijvoorbeeld de afmeting van het etiket gebruiken.

Vervolgens geeft u alle afmetingen van het etiketpapier in.
In de afbeelding vindt u een overzicht van de betekenis van de gevraagde posities.

Afmetingen

De afmetingen van het etiketsoort staan vaak aangegeven op de doos waarin de etiketvellen worden geleverd. Deze afmetingen kunt u overnemen. Let er daarbij op dat de afmetingen wellicht in millimeters staan aangeven. In Scipio Online moet u de afmetingen ingeven in centimeters.

Nadat alle benodigde gegevens zijn ingevoerd, kunt u het etiketsoort bewaren door te klikken op de knop Opslaan. Het etiketsoort wordt opgeslagen en kan gebruikt worden bij het aanmaken van een etiketsjabloon.

Om de instellingen van het etiket te controleren, kunt u via een persoonskaart een afdruk maken van een etiket op gewoon A4 papier. Zo verspilt u geen dure etiketten.

Etiketsjablonen

Om een etiketsjabloon aan te maken of te wijzigen, kiest u bij de etiketinstellingen voor de optie Etiketsjablonen.

Het onderstaande scherm met de aanwezige etiketsjablonen wordt geopend:

Er kan een bestaand etiketsjabloon gewijzigd worden door deze te selecteren (dubbelklikken), of een nieuw etiketsjabloon aangemaakt worden door te kiezen voor Toevoegen.

Er wordt een nieuw venster geopend waar u de instellingen voor het etiketsjabloon kunt ingeven.

Bepaal eerst de naam voor het etiketsjabloon. Zorg dat de naam past bij het doel waarvoor u het etiket gebruikt. Zo kunt u het altijd makkelijk terugvinden.

Vervolgens bepaalt u welke gegevens er op het etiket afgedrukt moeten worden én welk sjabloon (formaat) er gebruikt moet worden.

In de linkerkant van het scherm staan drie tabbladen die u kunt doorlopen om het etiketsoort op te bouwen.

Algemeen

Koppel aan etiketsjabloon
Selecteer hier de etiketsoort die u aan dit etiketsjabloon wilt koppelen. Hiermee bepaalt u het formaat van het etiket voor dit sjabloon.

Adres op etiket
Selecteer welk adres op het etiket afgedrukt moet worden. Is er bij een persoon ingesteld dat het correspondentieadres het postadres is, dan zal het correspondentieadres afgedrukt worden. Zet een vinkje bij KIX code afdrukken, om ook een KIX code af te drukken op het etiket.

Weergave postcode en plaatsnaam
Indien gewenst kunt u er voor kiezen om postcode en plaatsnaam dikgedrukt op het etiket af te drukken, of helemaal niet af te drukken.

Opmaak

Lettertype
Selecteer het lettertype en de puntgrootte van het lettertype dat u wilt gebruiken op de etiketten.

Velden op etiket
Vervolgens kiest u welke gegevens u op het etiket wilt afdrukken, door de gewenste velden te selecteren. U kunt de velden selecteren door een vinkje te zetten bij de velden die u wilt afdrukken.

Vrije tekst
Om het etiket verder te personaliseren, kunt u een vrije tekst ingeven die op het etiket wordt afgedrukt.

Aanschrijving

Bij de aanschrijving bepaalt u of u wel of geen aanhef op het etiket wilt gebruiken. Kiest u ervoor om wel een aanhef te gebruiken dan kunt u een keuze maken uit een aantal opties:

Ingestelde aanschrijfwijze
De aanschrijfwijze die op de persoonskaart staat ingegeven wordt gehanteerd, deze kan per persoon verschillen.
Individueel
Personen worden altijd individueel aangeschreven. Voorbeeld: De heer Smit.
Gezinsaanschrijving
Personen worden altijd als gezin aangeschreven. Voorbeeld: Fam. Smit, of Fam. B.H. Smit (als het vinkje bij Voorletters ook weergeven aan staat).
Combinatieaanschrijving
Personen worden altijd met een combinatie aanschrijving aangeschreven. Voorbeeld: De heer en mevrouw Smit, of de heer Smit en mevrouw Bakker.

Na het instellen van alle onderdelen kunt u het etiketsjabloon aanmaken door te klikken op de knop Opslaan.

Het etiketsjabloon is nu opgeslagen en beschikbaar voor gebruik.

Gerelateerde artikelen