Facturen terugdraaien

Applicatie: CashflowPro voor Windows

Introductie

Reeds aangemaakte facturen kunnen in CashflowPro nog worden teruggedraaid, mits deze nog niet doorgeboekt of verzonden zijn.

In deze instructie leest u hoe u facturen terug kunt draaien.

Dit betreft een instructie voor meer gevorderde gebruikers.
Het terugdraaien van facturen kan ernstige schade toebrengen aan uw administratie als dit niet goed wordt uitgevoerd.

We adviseren de onderstaande instructie volledig door te nemen.
Hagru is niet verantwoordelijk voor onjuist terugdraaien van facturen en verdere eventuele benodigde afhandeling.

Het terugdraaien van facturen is functionaliteit om het corrigeren van reeds aangemaakte facturen te vereenvoudigen en is alleen beschikbaar voor programmabeheerders. Weet u niet zeker of u deze handeling wilt uitvoeren, dan adviseren we u om de factuur te corrigeren middels een creditfactuur.

Voorwaarden

Bij het terugdraaien van facturen wordt de aangemaakte factuur en openstaande post verwijderd uit de administratie, waarna de bijbehorende order weer open komt te staan.

Bij het terugdraaien van facturen wordt de startwaarde van de factuurnummering niet automatisch aangepast. Deze dient u handmatig nog aan te passen bij de systeeminstellingen van de configuratie.

Is een factuur reeds doorgeboekt naar de financiële administratie, dan kan deze niet meer worden teruggedraaid. Voor het corrigeren van een doorgeboekte factuur kan een creditfactuur worden aangemaakt.

Is een factuur reeds per post, of per e-mail verzonden aan een relatie, dan adviseren we de factuur niet meer terug te draaien. Voor het corrigeren van een verzonden factuur kan een creditfactuur worden aangemaakt.

Facturen terugdraaien

Back-up
Maak een back-up van uw administratie voordat u facturen terug gaat draaien.

Voor het terugdraaien van facturen gaat u in het menu naar:
Factureren – Doorboeken factuurmutaties

Selecteer het tabblad Facturen.
Het onderstaande scherm wordt geopend:

Klik op de knop Terugdraaien om het onderstaande scherm te openen:

Selecteer de factuur of facturen die u wilt terugdraaien door een vinkje te zetten voor de factuurregel.

Controleer of de juiste facturen zijn aangevinkt en geef aan dat u de aangevinkte facturen wilt terugdraaien door onderaan het scherm een vinkje te plaatsen. Plaats het vinkje alleen als u de consequenties begrijpt en weet wat u doet.

Klik op de knop Terugdraaien om het terugdraaien van de facturen te starten.

Heeft u de facturen teruggedraaid, dan zijn de orders weer beschikbaar om aangepast te worden.

Het kan voorkomen dat het programma een factuur niet kan terugdraaien. Dit kan voorkomen als een gefactureerde order bijvoorbeeld al is aangepast. Controleer voor het aanpassen van de orders of de orders van de teruggedraaide facturen weer getoond worden in het scherm Factureren – Factureren orders.

Zijn de orders aangepast, dan kunt u deze opnieuw op de gebruikelijke wijze factureren. Het is hierbij van belang dat u alleen de aangepaste orders factureert.

Factuurnummers
Bij het terugdraaien van de facturen is de startwaarde van de facturen niet automatisch aangepast. Pas indien gewenst de factuurnummering via Beheer – Configuratie en beheer – Bedrijf configuratie – Facturen, alvorens u gaat factureren.

Belangrijk!
Bent u klaar met het factureren van de gewijzigde orders, vergeet dan niet de factuurnummering terug te zetten.

Gerelateerde artikelen