Meerdere pastorale eenheden koppelen

Applicatie: Scipio Online

Introductie

In Scipio Online worden leden standaard geregistreerd onder één pastorale eenheid (PE). Met behulp van meervoudige PE relaties kunt u een lid koppelen aan meerdere pastorale eenheden. Dat is handig voor bijvoorbeeld de registratie van kinderen bij gescheiden ouders.

In deze instructie leest u hoe u meervoudige PE relaties kunt instellen en gebruiken.

Instellen meervoudige PE relaties

Voordat er gebruik gemaakt kan worden van de mogelijkheid om leden bij meerdere pastorale eenheden zichtbaar te maken, dient u eerst in te stellen hoe u de extra pastorale relaties wenst te gebruiken.

De meervoudige PE relaties kunnen ingesteld worden via het scherm:
Beheer – Instellingen – Mijn gemeente – Gemeente instellingen – Ledenadministratie – Voorkeuren.

Door een keuze te maken uit één van de drie opties, kunt u aangeven hoe u de extra pastorale relaties wenst te gebruiken.

Geen extra pastorale registraties; iedere persoon heeft één pastorale eenheid
Standaard staan leden geregistreerd onder één primaire pastorale eenheid. Door het selecteren van deze optie blijft deze situatie in Scipio Online gehandhaafd en is de mogelijkheid om extra pastorale eenheden te selecteren uitgeschakeld. Het kan nog wel voorkomen dat extra pastorale eenheden meekomen met de LRP koppeling. Dit heeft echter geen effect op de eigen administratie.
Toestaan om kinderen van gescheiden ouders bij beide ouders zichtbaar te krijgen
Door het selecteren van deze optie wordt het mogelijk om bij het doorvoeren van een scheiding van de ouders, de kinderen te tonen bij beide ouders. Wordt er een andere pastorale mutatie uitgevoerd voor de kinderen (ze gaan bijvoorbeeld zelfstandig wonen), dan worden deze extra registraties weer ongedaan gemaakt.
Toestaan om een grotere pastorale geschiedenis vast te leggen (bijvoorbeeld stambomen)
Wilt u de extra pastorale registraties ook bijhouden wanneer er andere mutaties worden uitgevoerd, dan kunt u deze optie selecteren. De secundaire pastorale relaties worden dan bijgehouden als de ouders gaan scheiden, maar ook als gezinsleden bijvoorbeeld zelfstandig gaan wonen.

Als u heeft aangegeven hoe u wenst om te gaan met de extra pastorale relaties, klikt u op de knop Opslaan om de instellingen te bewaren. De instellingen zijn vanaf dat moment van toepassing op uw administratie.

Het klikken op de knop Opslaan heeft geen effect op de bestaande gegevens in uw administratie.

Een lid koppelen aan meerdere pastorale eenheden

Wanneer meervoudige pastorale relaties worden toegestaan, zijn er extra opties beschikbaar wanneer u vanaf de persoonskaart kiest voor PE Wijzigen.

Optie 2: Toestaan om kinderen van gescheiden ouders bij beide ouders zichtbaar te krijgen.

Is deze optie ingeschakeld, dan zal er bij het registreren van een echtscheiding gevraagd worden of kinderen bij beide pastorale eenheden opgeslagen mogen worden. Wordt het vinkje aangezet, dan zullen de kinderen als secundaire relatie worden opgeslagen binnen de pastorale eenheid waar ze primair geen deel meer van uitmaken.

In het onderstaande voorbeeld zijn twee kinderen secundair gekoppeld aan de PE van de moeder. Bente en Jesse zijn primair gekoppeld aan de PE van de vader:

Wordt het vinkje niet aangezet, dan zullen de kinderen alleen zichtbaar zijn in de pastorale eenheid waar ze primair onder zijn gebracht bij het registreren van de scheiding.

Optie 3: Toestaan om een grotere pastorale geschiedenis vast te leggen

Is deze optie ingeschakeld, dan zal de optie om secundaire relaties vast te leggen niet alleen bij het registreren van een echtscheiding getoond worden, maar ook bij de overige redenen waarom een PE gewijzigd kan worden. Hierbij kan gedacht worden aan het zelfstandig registreren van een van de leden van het gezin.

Let op
Bij het doorvoeren van een PE wijziging heeft u alleen de optie om voor alle kinderen wel of niet een secundaire pastorale eenheid te registreren. Wanneer u het ene kind wel in een secundaire pastorale eenheid wilt plaatsen maar het andere kind niet, dan kunt u dit later bij het betreffende lid zelf herstellen via de optie PE beheren. Lees hiervoor de instructie Pastorale eenheden beheren.

PE Wijzigen
Meer informatie over het registreren van een PE wijziging, met daarbij het registreren van een secundaire PE, kunt u vinden in de handleiding Wijzigen van de gezinsopbouw.

Gerelateerde artikelen