Pastorale eenheden per lid beheren

Applicatie: Scipio Online

Introductie

Beschikt uw administratie over meervoudige PE relaties, dan kunt u de (gekoppelde) pastorale eenheden per lid beheren.

Pastorale eenheden per lid beheren

Om de gekoppelde pastorale eenheden te beheren, klikt u vanaf de persoonskaart van het betreffende lid op de knop PE wijzigen. Kies vervolgens voor de optie Beheer eigen pastorale relaties en klik op de knop Verder.

Zijn er geen gekoppelde relaties aanwezig bij de geselecteerde PE, dan is de optie om pastorale relaties te beheren niet beschikbaar.

Er wordt een nieuw scherm geopend, waarin een weergave gegeven wordt van de primaire pastorale eenheid en met welke andere pastorale eenheid/eenheden er een koppeling gemaakt is. U kunt nu wijzigingen in deze relaties aanbrengen.

Primaire PE wijzigen

In het scherm Beheer pastorale relaties, wordt getoond welke PE de primaire pastorale eenheid beschrijft. Een persoon is primair altijd gekoppeld aan één pastorale eenheid, de primaire relatie.

Wilt u deze wijzigen, selecteer dan de PE welke de primaire pastorale dient te worden. Klik vervolgens op de knop Voltooien om de wijziging door te voeren. De geselecteerde pastorale eenheid is hierna de primaire pastorale eenheid geworden. De andere pastorale eenheden zijn opgeslagen als secundaire pastorale eenheden.

Voorbeeld

In de bovenstaande schermafbeelding is D.H.D. Kapitein zelfstandig gaan wonen en ondergebracht in een eigen PE; de primaire pastorale eenheid.
D.H.D. Kapitein is secundair ook nog gekoppeld aan de PE van het gezin waar hij deel van heeft uitgemaakt, de secundaire PE.

Wijzigt u de primaire PE van D.H.D. Kapitein, naar het gezin waar hij deel van heeft uitgemaakt, dan zal hij weer primair deel gaan uitmaken van het gezin en secundair gekoppeld zijn met de PE waar hij zelfstandig deel van uitmaakte.

NB: De secundaire PE in bovenstaand voorbeeld zal door het wijzigen van de primaire PE geen leden meer bevatten die hier primair aan gekoppeld zijn. Deze secundaire PE kan verwijderd worden.

Koppeling met secundaire PE verbreken

De koppeling met secundaire pastorale eenheden kunnen verbroken worden. De secundaire pastorale eenheid wordt daarna niet meer bij het betreffende lid getoond op de persoonskaart.

Een verbinding met de secundaire pastorale eenheid kan verbroken worden door op het icoontje te klikken met de gebroken ketting.

Dit icoon is zichtbaar bij elke pastorale eenheid. Klik alleen op het icoon dat getoond staat bij de pastorale eenheid waarvan u de koppeling wilt verwijderen.

Nadat u op het icoon heeft geklikt verdwijnt de bijbehorende pastorale eenheid direct van het scherm. U kunt deze wijziging definitief maken door op de knop Voltooien te klikken. Wilt u deze wijziging niet doorvoeren? Klik dan op Annuleren.

Het is niet mogelijk om de verbinding met de primaire pastorale eenheid te verbreken. Selecteer eerst een andere pastorale eenheid als primaire pastorale eenheid, om de verbinding alsnog te verbreken.

Secundaire pastorale eenheid verwijderen

Bevat een secundaire pastorale eenheid geen leden meer, dan kan de secundaire PE worden verwijderd.

Als een secundaire PE verwijderd kan worden, verschijnt er een icoon van een prullenbak. Klik op het icoon om de secundaire pastorale eenheid te verwijderen.

Klik alleen op het icoon dat getoond staat bij de pastorale eenheid die u wilt verwijderen. Nadat u op het icoon heeft geklikt verdwijnt de bijbehorende pastorale eenheid direct van het scherm.

U kunt deze wijziging nu definitief maken door op Voltooien te klikken.
Wilt u deze wijziging niet doorvoeren? Klik dan op Annuleren.

Gerelateerde artikelen