Wijzigen van de gezinsopbouw

Applicatie: Scipio Online

Introductie

Er zijn diverse redenen waardoor de opbouw van een gezin kan wijzigen. Denk hierbij aan een huwelijk, een echtscheiding, of het zelfstandig gaan wonen van een van de kinderen. Deze wijzigingen kunnen in Scipio Online vanuit de persoonskaart eenvoudig doorgevoerd worden, met behulp van de knop PE wijzigen.

De knop PE wijzigen vindt u onderaan de persoonskaart.

Door op de knop PE wijzigen te klikken, zal de wizard Gezin wijzigen worden geopend. Vanuit deze wizard selecteert u de reden waarom de opbouw van het gezin gaat wijzigen.

Als zelfstandig registreren

Een veelgebruikte toepassing van deze optie is het zelfstandig registreren van kinderen, bijvoorbeeld op het moment dat ze uit huis gaan, of wanneer ze belijdenis hebben gedaan.

Voor het zelfstandig registreren van een gezinslid, selecteert u vanuit de wizard PE wijzigen de optie ‘Als zelfstandig registreren’ en klikt u op Verder.

In het volgende scherm wordt het eerstvolgende vrije PE-nummer getoond, wat aan de nieuwe pastorale eenheid gekoppeld zal worden.

Klik op de knop Voltooien om de geselecteerde persoon, met het ingegeven PE-nummer, in een nieuwe PE als zelfstandig te registreren.

Staat optie 3 aan bij de instellingen van het gebruik van meervoudige PE relaties, dan zal in de laatste stap ook gevraagd worden om de oude pastorale eenheid te bewaren als secundaire pastorale eenheid bij de oorspronkelijke gezinskaart.

Een huwelijk registreren

Bij het registreren van een huwelijk in Scipio Online, zullen de persoonskaarten van beide personen worden samengevoegd, waardoor een nieuw gezin ontstaat.

Om een huwelijk te registreren, dienen beide personen in uw administratie voor te komen. In het geval van een huwelijk tussen een gemeentelid en iemand van buiten de gemeente, adviseren we om de echtgenoot/echtgenote van buiten de gemeente, eventueel met een afwijkende status, of als meegeregistreerd, te registreren binnen Scipio Online.

Voor het registreren van een huwelijk, selecteert u vanuit de wizard PE wijzigen de optie ‘Treedt in het huwelijk / geregistreerd partnerschap’ en klikt u op de knop Verder.

Er volgen nu 5 schermen van waaruit het huwelijk in 5 stappen kan worden geregistreerd.

Stap 1: selecteer de partner

Geef in het zoekveld een (deel van de) achternaam van de persoon in waarmee het huwelijk/geregistreerd partnerschap wordt afgesloten. Selecteer uit het resultaat de partner en klik op Verder.

Stap 2: Huwelijk details ingeven

In dit scherm geeft u aan of het een huwelijk betreft of een geregistreerd partnerschap en geeft u de details van de ceremonie in, zoals de huwelijkdatum en/of plaats.
Door op de knop Overnemen naar het kerkelijk huwelijk te klikken, kunnen deze detailgegevens overgenomen worden naar de velden voor het kerkelijk huwelijk.

Stap 3: Adresgegevens registreren

Hier geeft u aan met welke adresgegevens het nieuwe gezin geregistreerd wordt in Scipio Online. U kunt hier kiezen voor een van de huidige adressen van een van beide partners, of voor een nieuw adres.

Stap 4: Gezinsleden selecteren

Optioneel kan aangegeven worden welke personen tevens tot het nieuwe gezin gaan behoren. Denk hierbij aan kinderen uit een eerder huwelijk.
In het scherm worden de huidige gezinsleden van de beide partners getoond. Selecteer, indien gewenst, de personen die tot het nieuwe gezin gaan behoren en klik op Verder.

Stap 5: Nieuwe pastorale eenheid

In de laatste stap wordt het eerstvolgende vrije PE-nummer getoond, wat aan het nieuwe gezin gekoppeld zal worden.

Klik op de knop Voltooien om beide persoonskaarten samen te voegen tot een nieuw gezin en het huwelijk in uw administratie te registreren.

Staat optie 3 aan bij de instellingen van het gebruik van meervoudige PE relaties, dan zal in de laatste stap ook gevraagd worden om de oude pastorale eenheid te bewaren als secundaire pastorale eenheid bij de oorspronkelijke gezinskaarten.

Bij een ander gezin registreren

Er kan binnen de ledenadministratie gekozen worden om personen bij een ander, reeds bestaand gezin op te nemen.

Voor het verplaatsen van een persoon naar een ander gezin, selecteert u vanuit de wizard PE wijzigen de optie ‘Bij een ander gezin opnemen’ en klikt u op de knop Verder.

In de wizard wordt gevraagd om het PE-nummer van het ontvangende gezin. Dit nummer kunt u terugvinden op de persoonkaart van een van de leden van het ontvangende gezin.

Geef in het volgende scherm het PE-nummer in van het gezin waar de persoon aan toegevoegd moet worden en klik op de knop Zoeken. De personen binnen het gekozen gezin worden in het scherm getoond, controleer of het juiste gezin is geselecteerd.

Bepaal wat de nieuwe gezinsrelatie moet worden van de persoon binnen het nieuwe gezin.

Klik op de knop Voltooien om de geselecteerde persoon toe te voegen aan het gekozen gezin.

Staat optie 3 aan bij de instellingen van het gebruik van meervoudige PE relaties, dan zal in de laatste stap ook gevraagd worden om de oude pastorale eenheid te bewaren als secundaire pastorale eenheid bij de oorspronkelijke gezinskaarten.

Een echtscheiding registreren

Bij het registreren van een echtscheiding in Scipio Online, wordt de pastorale eenheid waar beide personen deel van uitmaken worden gesplitst.

Voor het registreren van een echtscheiding, selecteert u vanuit de wizard PE wijzigen de optie ‘Echtscheiding/ beëindiging geregistreerd partnerschap’ en klikt u op de knop Verder.

In het volgende scherm wat getoond wordt, kan de datum van ontbinding van het huwelijk en een eventuele opmerking worden ingegeven.

Omdat het huidige gezin bij het doorvoeren van de echtscheiding gesplitst zal worden, kan in dit scherm ook aangeven worden hoe de personen over de beide gezinnen verdeeld dienen te worden.

Met behulp van de knoppen met de pijltjes kan bepaald worden welke gezinsleden in welk gezin worden ondergebracht.

Gezin 1 betreft het huidige gezin en behoudt het eigen PE nummer.
Gezin 2 is het nieuwe gezin wat aangemaakt zal worden.
Hier zal een nieuw PE nummer aan worden toegekend.

Klik op de knop Voltooien om de echtscheiding door te voeren in de administratie.

Staat optie 2 of optie 3 aan bij de instellingen van het gebruik van meervoudige PE relaties, dan zal in de laatste stap ook gevraagd worden of de kinderen als secundaire relatie ook bij het gezin opgeslagen dienen te worden, waar ze primair geen deel meer van uitmaken.

Gerelateerde artikelen